×
Legal Info

Når du besøker et nettsted, kan det lagre eller hente informasjon på nettleseren din, for det meste i form av "cookies". Denne informasjonen, som kan være om deg, dine preferanser, eller din Internett-enhet (datamaskin, nettbrett eller mobil), brukes for det meste til å få nettstedet til å fungerer som du forventer. Du kan finne ut mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler på dette nettstedet, og forhindre innstillingen av ikke-essensielle informasjonskapsler ved å klikke på de forskjellige kategorinavnene nedenfor. Men hvis du gjør dette, kan det påvirke din opplevelse av nettstedet og tjenestene vi kan tilby.

Montere bindinger på egenhånd

Det å montere bindinger er noe de fleste ser på som noe som må gjøres av et verksted. Likevel er det noe man helt fint kan gjøre på egenhånd og det gir deg et helt annet forhold til både skia og bindingene. Jeg skal montere et par Marker Kingpin 13 på et par Skevik Oda, uten bruk av butikk-jigg.

1.Utstyr:

- Monteringsmal (Trykk på linkene for malene - tåstykke og bakstykke. Viktig at skriveren ikke krymper eller strekker malen. Velg "skriv ut i orginalstørrelse" eller lignende)

Kingpin tåstykke

Kingpin bakstykke

- Tape som kan skrives på

- Penn, blyant, tusj eller lignende

- Måleinnstrument. Helst skyvelær (kan kjøpes på f.eks biltema for ca 150 kroner)

- Linjal eller lignende

- Borr 3,5 mm

- Drill

- Trelim/epoksy

- Skrujern

- Noe godt i koppen

2.Framgangsmåte

Det man først må finne ut før man setter igang med montasje, er hvor du vil ha bindingene. Noen har spesielle preferanser i forhold til dette, men det anbefales å benytte seg av produsentens anbefalte monteringspunkt. Dette punktet ser som oftest merket med en strek eller lignende på skiens overflate.

Det viktigste for at bindingene skal fungere optimalt er at de står midt på skia (i bredden). Denne linjen følges også i monteringsmalen og oppgir dermed hvordan den skal ligge når man skal borre.

Siden sideveggene og grafikken på en ski ikke nødvendigvis er verken sentrert eller rett, bør ikke disse benyttes for å finne midtpunktet på skia. Stålkantene derimot gir en fin flate å måle utifra.

- Legg en stripe tape sånn ca der det kan se ut som midten på skia er

- Juster ut skyvelæret og plasser det mot stålkantene på skia. Da kan en se skias bredde og dermed midtpunktet der du måler. Sett en strek på tapen på det punktet du måler.

- Gjenta prosessen i noen punkter til ca 40 cm opp og ned skia fra det monteringspunktet du vil bruke.

- Bruk linjalen til å tegne en strek som går rett gjennom punktene.

- Klipp til malen slik at den passer på skia. Klipp også til slik at millimetermålet på malen er likt det på skoen. I dette tilfellet med kingpin ligger det en skrue midt mellom fram og bakbinding. Vær derfor obs på at du ikke klipper av malen til denne skruen. Legg heller over de to delene slik at den synes.

- Finn skiskoens sålemål. Det står bak på hælen i millimeter.

- Merk opp skoens sålemål på malen.

- Legg malen på skia slik at senterlinjen på malen er lik senterlinjen du har tegnet på skia. Juster i henhold til millimetermål på sko.

- Sett fast malen med noen biter tape slik at den ikke beveger seg.

- Finn fram et 3,5mm borr

- Mål opp borret og sett en bit tape rundt borret ca 9 mm fra spissen.

- Det kan være lurt å markere hullene gjennom malen, ettersom den skal brukes på begge ski. En hammer og spiker 

kan fint gjøre jobben. 

- Borr hullene på malen ned til tapebiten på borret.

- Sett bindingen på skia og sjekk at alt er som det skal

- Før man setter fast bindingene må man tette de. Trelim, epoxy eller lignende vil gjøre jobben. Ha 

i litt av disse og skru fast. Deretter er det bare justering igjen. Akkurat den biten varierer mye fra binding til 

binding, men bør være ganske rett fram. 

Det er nydelig og ha montert egne bindinger. Det gir deg et eget forhold til utstyret og man sparer penger :)

Lykke til

tags: Montere, montering, binding, bindinger, kingpin, frihånd,