×
Legal Info

Når du besøker et nettsted, kan det lagre eller hente informasjon på nettleseren din, for det meste i form av "cookies". Denne informasjonen, som kan være om deg, dine preferanser, eller din Internett-enhet (datamaskin, nettbrett eller mobil), brukes for det meste til å få nettstedet til å fungerer som du forventer. Du kan finne ut mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler på dette nettstedet, og forhindre innstillingen av ikke-essensielle informasjonskapsler ved å klikke på de forskjellige kategorinavnene nedenfor. Men hvis du gjør dette, kan det påvirke din opplevelse av nettstedet og tjenestene vi kan tilby.

Montere Inserts

Ved bruk av inserts eller skrufester i skiene kan en bruke én binding på flere par ski. På denne måten kan man redusere kostnaden på skiparken, men også gjøre den lettere å oppbevare. Det er en forholdsvis enkel prosess og koster betraktelig mindre enn nye bindinger. Noe som likevel må taes i betrakning er at ikke alle ski egner seg for denne typen inngrep og at man mister de fleste rettigheter når det kommer til garanti. Er du eier av spesielt lette ski eller ski med metallplater ville jeg personlig styrt unna. Skiene bør ha en kjerne som klarer å opprettholde gjenger (skum og flere tresorter) og ikke ødelegge gjengeutstyret (metall).

Personlig er inserts foretrukket da fordelene er større enn ulempene. Selv benytter jeg merket «quiver killer» som er forholdsvis lett tilgjengelig i Norge. Det er dette merket jeg vil montere i denne artikkelen.

Utstyr:

- Quiver killers, Etter antall skruer på bindingene.

- Skruesett til quiver killer

- Monteringsett for quiverkiller (kan kjøpes de fleste steder det selges inserts. F.eks VPG) Inneholder:

                - Drillbit

                - Gjengetapp

                - Innskruingsverktøy

- Epoxy

- Drill

- Knivblad

- Svingjern

- Støvsuger

- Gjengetetting f.eks Loctite

Framgangsmåte

Før en begynner må man ha borret hullene for den bindingen man skal bruke (se eventuelt innlegget om montering) eller ha demontert bindingene slik at en kan benytte de allerede brukte hullene.

- Først og fremst - Finn fram utstyret:

- Bruk drillbiten og kjør på med lite trykk. Dette for å unngå at drillbiten biter seg fast skjevt. Borr midt i hullet med lavt trykk nesten helt ned til "stoppkanten" på drillbiten. 

- Støvsug bort avfallet. Det vil stikke opp litt av overflaten til skia rundt hullet, finn fram en knivblad og kapp bort det som stikker over overflaten. Legg knivbladet på overflaten og kapp rett av.

- Når den overflaten er kappet bort drill hullene helt ned til "stoppkanten" på drillbiten. Selv bruker jeg borre slik at stoppkanten lett avrunder kanten av hullene, men dette er ikke nødvendig. Støsug vekk alt dritt som ligger igjen på skia.

- Finn fram svingjernet og plasser gjengetappen på. Legg lett vekt på og rotér med klokken. Veldig viktig å holde gjengetappen rett mens man gjenger.  

- Roter gjenge tappen helt til en naturlig stopp- Det vil kjennes ved at man må legge mer trykk på. Roterer selv med to fingre og ved stopp vil en ikke klare rotere videre med to fingre.

- Fra stopp - roter tilbake mot klokken. Pass på og hold gjengetappen rett også denne veien. Støvsug hullene.

- Legg litt tape en tilfeldig plass på skia og press litt epoxy på den.

- Rør rundt epoxyen til den får en hvitaktig farge ( se bilde)

- Ta en litt epoxy på kanten av det du rørte rundt med og plasser det i et av hullene. 

Det behøves ikke mye, det skal være en dråpe. (se bilde)

- Bytt om til innskruingsverktøyet og skru på en quiver killer 

- Skru quiver killeren inn i hullet sakte med klokken - Hold verktøyet rett. Når du treffer bunnen, skru hardt og raskt mot klokken.

Da vil innskruingsverktøyet løsne fint fra gjengene på quiver killeren, og inserten sitte igjen i skia.

- Gjenta over alle hullene 

- Bruk skruene fra skrusettet og sett på bindingene. Skruene skal helt til bunns, men ikke stram til. 

- Bindingene må deretter stå på minimum noen timer, slik at små skjevheter kan taes opp av skruene.

- Når du føler deg sikker på at epoxyen har herdet (bruker å vente én dag), skru ut alle skruene og ha på bittelitt 

gjengetetting. Det skal bare være et tynt lag på noen få gjenger - bruker du for mye kan du risikere å dra insertene ut av skiene.

- Da er alt ferdig og gjentas dette over noen par ski kan man ende opp med å fylle hele registeret du trenger i 

boden. Som f.eks over med Kingpin 100-125 på ski fra 102mm - 132mm. Lykke til